Cita amb la vete: Aliments prohibits pels animals, mites i realitat (I). Xocolata i derivats

Cita amb la vete

De tots els ingressos hospitalaris per intoxicacions en animals de companyia als Estats Units (que és on hi ha més estudis), la majoria es produeixen per la ingestió de mata-rates, xocolata i medicaments, en aquest ordre. Altres són per anticongelant del cotxe, pesticides, plantes, i altres aliments destinats al consum humà.

Cita amb la vete: Aliments prohibits pels animals, mites i realitat (I). Xocolata i derivats

A aquestes alçades segurament tots coneixem la llista (més o menys llarga) d’aliments ‘prohibits’ pels animals. I si no la coneixem, aquí la tenim actualitzada:

• Xocolata, cafeïna i derivats
• Ceba i all
• Raïm i panses
• Alvocat
• Fruits secs
• Peles de patata
• Os de pressec
• Alcohol
• Xilitol
• Ossos
• Llet
• Panotxa de blat de moro
• Dolços

I podriem afegir-ne molts més, doncs com deia Paracels:

‘Res és verí, tot és verí. El secret rau en la dosi’.

Així doncs, els animals no haurien de menjar aquests aliments perquè els poden provocar problemes, però cal tenir criteri i saber en cada cas si una ingestió pot comportar efectes nocius i quins poden ser.

Cita amb la vete: Aliments prohibits pels animals, mites i realitat (I). Xocolata i derivats

Alguns aliments poden provocar només trastorns digestius mentre que d’altres poden provocar malalties greus, inclús la mort. En l’entrada d’avui i les següents donarem les bases per conèixer, amb raó de causa, quins aliments poden estar implicats en intoxicacions greus, i quins, sense ser tòxics, poden provocar problemes de salut.

1. Xocolata, cafeïna i altres metilxantines
Els principis tòxics de la xocolata són les metilxantines teobromina i cafeïna. La teobromina també és present al té, les begudes de cola i altres aliments.

Les intoxicacions per xocolata es produeixen sobretot durant les vacances i els dies festius, i els símptomes apareixen entre 6 i 12 hores després de la ingestió. Comencen per nàusees, vòmits i diarrea i els casos greus poden evolucionar a arritmies cardiaques i alteracions del sistema nerviós que poden arribar a ser mortals.

La xocolata és tòxica per a totes les espècies, sobre tot pels gossos petits, tot i que la dosi tòxica depèn d’algunes variables:
• El contingut de menjar a l’estòmac a l’hora d’ingerir la xocolata.
• La sensibilitat individual a la xocolata.
• El tipus de xocolata: la xocolata negra és més tòxica que la xocolata amb llet, i la xocolata blanca no presenta gaires problemes.

c0fec0d0922f11e1b10e123138105d6b_7

El contingut en metilxantines
La teobromina és el principal component tòxic de la xocolata i la seva concentració depèn de la qualitat de la xocolata: com més negra o rica en cacau sigui la xocolata, més perillosa és.

Perquè ens fem una idea de la magnitud:

Tipus de xocolata Quantitat de teobromina (per presa de 30 gr)
xocolata amargant artesanal 400-450 mg
xocolata negra 260 mg
xocolata amb llet 60 mg
xocolata blanca 1 mg

 

Hem de saber que la dosi tòxica en el gos és de 100-200 mg de teobromina per cada kg de pes. (Aquest quadre interactiu ens ofereix una interpretació molt gràfica).

El contingut en cafeïna de la xocolata és entre 3 i 10 vegades menor que el de teobromina, tot i així també contribueix als símptomes clínics de la intoxicació.

Les persones tenim capacitat per metabolitzar la teobromina i la cafeïna, però els animals les metabolitzen molt lentament i per això poden presentar signes d’intoxicació.

Cita amb la vete: Aliments prohibits pels animals, mites i realitat (I). Xocolata i derivats

Així, doncs, cal anar amb compte a l’hora de donar xocolata als nostres animals i és millor no deixar-ne al seu abast. Cal recordar que els efectes negatius depenen de la dosi, el tamany del gos i el tipus de xocolata.

M.Ángeles Martínez
Veterinària
www.mariangelesmartinez.com

Nutrició natural - Complements - Autorentat - Perruqueria A Urban Pets propietaris i mascotes trobaran tot allò que necessiten. Es tracta d'una botiga d'alimentació, complements i perruqueria canina, però també és un espai on fomentem l'autorentat com a opció per a poder gaudir del bany del teu pelut, i on trobar nutrició basada en productes naturals, de qualitat i de consum responsable.

Deja un comentario