Cita amb la vete: A la dutxa!

unnamed (36)Potser només pares atenció a la higiene del teu pelut quan comença a fer olor o quan t’esgarrapa amb les ungles? Cal saber que les mascotes tenen necessitats higièniques similars a les nostres: bany, raspallat (pèl i dents), tall d’ungles, higiene d’ulls i orelles. T’expliquem per què es important que atenguis aquestes necessitats, i avui ens centrarem en la cura de la pell i el pèl.

Com un pulmó

La pell és l’òrgan més gran del cos (representa entre 12-24% del pes de l’animal). Té funcions importants, de fet la Medicina Tradicional Xinesa considera la pell com un tercer pulmó: és la principal barrera de defensa de l’organisme i el protegeix enfront les agressions de l’entorn (raigs UV, vent, pluja, traumatismes, infeccions); transmet informació entre l’exterior i l’interior del cos (percepció sensorial, estímuls tèrmics, dolorosos); permet l’intercanvi de substàncies, filtra les toxines, regula la temperatura, també produeix pigments i vitamina D… Raons prou significatives com per mantenir la salut de la pell en condicions òptimes.

Duna
La Duna, fent un banyet a Urban Pets

És bàsic

Un raspallat freqüent, rentats periòdics i massatges vigorosos són bàsics per mantenir la salut del pèl i la pell. Aquestes rutines permeten retirar les escates de cèl.lules mortes (les cèl.lules cutànies es renoven cada 3-4 setmanes), afavorir la circulació sanguinia, mantenir una bona olor corporal i evitar infeccions.

Tenint en compte que la medicina natural considera l’animal en tot el seu conjunt (de forma holística) cal recordar que la salut de la pell també depèn dels òrgans digestius. Una alimentació saludable i rica en omega 3 mantindrà la correcta hidratació i elasticitat cutànies.

El xampú

Pel rentat cal utilitzar productes de qualitat, hipoal.lergènics, sense colorants ni altres additius innecessaris i formulats especialment per a mascotes (el pH de la seva pell és diferent del nostre, -i això inclou els nadons-). Són aconsellables els xampús a base de civada col.loïdal o Aloe vera, suaus i respectuosos amb la capa lipídica de la pell. Tot i que cada animal pot necessitar un producte específic en funció de la seva pell i les característiques del pèl.

Els banys es poden suplementar espraiant infusions herbàries. Les d’espígol, bardana i boixac són especialment útils per activar la circulació, millorar les picors i suavitzar la pell.

La freqüència

No cal rentar els gossos i els gats (o fins i tot les fures) amb la mateixa freqüència que ens dutxem nosaltres. A més, molts animals ja ténen cura ells mateixos de la seva higiene.

El Víctor de PositiveGos donant un banyet relaxant al Santito
El Víctor de PositiveGos donant un banyet relaxant al Santito

La freqüència dels banys depèn de cada situació: l’època de l’any, la raça de l’animal, l’estil de vida (si passa molt temps a l’exterior o s’està a casa), la llargada del pèl… Un gos urbanita pot necessitar un bany al mes (si té el pèl llarg) o tenir prou amb un bany cada 2-3 mesos (si té el pèl curt). Els gats de pèl curt generalment no cal rentar-los, els de pèl llarg es poden embrutar més fàcilment.

Per altra banda, abusar dels banys amb un xampú no adequat pot fer malbé la capa de greix que protegeix la pell i el pèl i reduir així la brillantor i la sedositat del pèl o facilitar l’aparició de determinades malalties. També pot reduir l’olor corporal de la mascota; cal recordar que el gos és un animal social, i anul.lar la seva olor individual i intransferible pot provocar dificultats en la comunicació.

La Vodka és més de bassals i de mar
La Vodka és més de bassals i de mar

Consell

Rentar la nostra mascota permet mantenir la salut de la pell. A més, pot ser una manera d’enfortir la nostra relació amb ella. Per fer l’experiència del bany més agradable podem:

  • Acostumar-la des de ben petita
  • Regular la temperatura de l’aigua de forma correcta (ha d’estar sobre els 39ºC)
  • Calmar-la amb paraules amables
  • No oblidar oferir-li premis en acabar el bany!
El Topo s'ho passa bé a Urban Pets!
El Topo s’ho passa bé a Urban Pets!

M.Ángeles Martínez

Veterinària

www.mariangelesmartinez.com

Nutrició natural - Complements - Autorentat - Perruqueria A Urban Pets propietaris i mascotes trobaran tot allò que necessiten. Es tracta d'una botiga d'alimentació, complements i perruqueria canina, però també és un espai on fomentem l'autorentat com a opció per a poder gaudir del bany del teu pelut, i on trobar nutrició basada en productes naturals, de qualitat i de consum responsable.

Deja un comentario